عکاسی معماری یا عکاسی ساختمان




به پیرامون خود که بنگریم در هر سمت و سویی آثاری از هنر معماری را خواهیم دید. از ساختمان های مدرن امروزی
 تا ساختمان های قدیمی تر. آثار و بناهای زیبای باستانی و بناهای یادبود، اینها همه و همه حاصل هنر معماری است. چه مهندسان معمار امروز و چه معماران باستانی، همه استادان زبر دستی بودند و هستند که با هندسه ای کاربردی، بنایی زیبا بر افراشته اند. زاویه ها، اضلاع، خطوط درهم و اشکال دیگر با نگاهی هنرمندانه در هم آمیخته شده اند تا از خشت و گل و فلز و سازه های امروزی بنایی برپا شود.
عکاسی معماری یا عکاسی ساختمان یکی از شاخه های پر طرفدار عکاسی است که تقریبا می توان گفت که شاید بیشتر ما تجربه آن را داریم. در هر سفری که می رویم، اگر ساختمانی تاریخی ببینیم از آن عکاسی میکنیم، اگر بنای یادبودی ببینیم به سرعت دوربین خود را آماده میکنیم، اگر میدان زیبایی ببینیم کنارش یک عکس یادگاری خواهیم گرفت. 
اما عکاسی معماری( عکاسی ساختمان ) به صورت حرفه ای وصنعتی آن، اینگونه ساده نیست.این ژانر از عکاسی، البته از نوع حرفه ای و تخصصی آن را می توان شاخه ای پر هزینه و گران نامید. تجهیزات و بخصوص لنزهای گران قیمت در کنار یک دوربین حرفه ای کار را برای شما تمام نخواهد کرد! مهمترین و گران ترین ابزار مورد استفاده در عکاسی معماری ( عکاسی ساختمان ) تجربه بسیار بالاست. یک عکاس معماری که متخصص عکاسی از بناست، با تکیه بر تجربه و خلاقیت خود، عکس هایی را از یک بنا چنان ثبت میکند که انگار خود او معمار آن بوده. شناخت دقیق زوایا و 
جزئیات از جمله نکاتی است که با تجربه بدست می آید.


کوتاه ترین ساختمان جهان هم از بلندترین عکاس، بلندتر است و این بدان معنی است که اعوجاج در تمام عکس ها طبیعی است و این در حالی است که مهمترین نکته در عکاسی معماری، کج نبودن خط افق در تصویر است و همینطور عمود بودن بنا نسبت به خطوط افقی. این نکته ایست که در عکاسی معماری به صورت حرفه ای باید رعایت شود. که این نیز نیازمند تجربه و تجهیزات است. 
 یکی از این تجهیزات لنزی به نام تیلت شیف ( Tilt-Shift ) است که در عکاسی معماری ( عکاسی ساختمان ) حرفه ای نیاز است. این لنز که با تکنولوژی منحصر به فرد خود به اصلاح همگرایی خطوط عمودی پرداخته و با اصلاح پرسپکتیو، عکاسی از ساختمان های بلند را خوشایند میکند. به طور طبیعی وقتی میخواهیم از یک ساختمان بلند عکاسی کنیم باید سر دوربین را به سمت بالا و سر ساختمان بگیریم که این کار باعث ایجاد پرسپکتیو شده و خطوط عمودی بالای تصویر به هم نزدیک میشوند. این در حالیست که با استفاده از این نوع لنزها، دیگر نیازی به بالا بردن دوربین نیست، بلکه لنز با حرکت روی محور خود، بدون هیچ گونه اعوجاجی، کل ساختمان را در قاب ما ثبت میکند.این لنز همانگونه که بسیار مفید است و برای یک عکاس معماری ( عکاس ساختمان ) لازم، بسیار نیز گران است.
یکی دیگر از لنزهای بسیار کاربردی دیگر در عکاسی معماری (عکاسی ساختمان ) لنز چشم ماهی ( Fish eye ) است. لنز فیش آی با بازه بسیار پهن خود به عکاس معماری این اجازه را می دهد که عکس را با گستره بسیار زیادی ثبت کند. لنز فیش آی نیز که بیشتر برای کاربردهای هنری تر مورد استفاده قرار می گیرد لنز گران قیمتی است. 
دیگر لنزی که یک عکاس معماری باید در کیف لنزهایش موجود باشد، یک لنز واید یا سوپر واید است. گاهی یک محوطه و یا ساختمان به اندازه ای بزرگ و عریض است که به راحتی و با لنزهای نرمال قابل ثبت نیست و عکاس نیز فضایی برای دور شدن و از فاصله دورتر عکاسی کردن را نیز ندارد. اینجا یک لنز واید می تواند نجات بخش باشد. 
عکاسی معماری یا عکاسی ساختمان رابطه مستقیم با نور دارد. هر بنا با توجه به ویژگی ساختش دارای حجم های گوناگونی است. همانطور که می دانیم هر حجم از سه وجه طول، عرض و ارتفاع تشکیل شده است و این در حالیست که ما فقط دو وجه را در عکس هایمان داریم که با سایه ها می توانیم به یک عکس بعد ببخشیم. عکاسی از یک ساختمان یا بنا به ساعت شبانه روز بسیار وابسته است. این که ما در چه حالتی از روز عکاسی میکنیم می تواند در کیفیت عکس ما اثرگذار باشد. نور مستقیم و شدید یک ظهر تابستانی زمان ایده آلی برای عکاسی از یک ساختمان نیست. چرا که این نور باعث به وجود آمدن سایه های تند شده و قسمت هایی از سوژه که در نور شدید قرار دارند از لحاظ رنگ، کنتراست و جزئیات وضعیت مطلوبی ندارند. معمولا بهترین زمان به صورت عمومی ساعتی نزدیک به زمان طلوع و غروب است. ویژگی و جنس نور در این زمان ها برای یک عکاس ساختمان مطلوب است. البته به مانند تمامی قوانین عکاسی، این چهارچوبی بسته نیست و شاید بتوان با استفاده از تابش نور مستقیم خورشید عکس های هنری و با تکنیکی گرفت.


از آنجا که اکثر ساختمان ها از قانون تقارن پیروی می کنند، دیده شدن این تقارن به همراه خطوط، زوایا و جزئیات بنا برای تمام معماران جهان بسیار اهمیت دارد و این دلیلی است که آن ها به سراغ یک عکاس معماری یا عکاس ساختمان حرفه ای می روند. این بسیار مهم است که عکاس بتواند این جزئیات را به طور کامل و با نهایت کیفیت ارائه دهد. یک عکس معماری خوب باید بتواند زوایای پیچید ای را که با ظرافت طراحی شده است، به زیبایی به بیننده نشان دهد و در این راه از تکنیک های خاصی بهره می برد. تکنیک هایی نظیر پانوراما ( Panorama ) ، گستره رنگی یا دمایی بالا یا اچ دی آر ( HDR ) ، سیاره کوچک ( Little Planet )، تکنیک ضد نور و بسیاری تکنیک های دیگری که در بخش های مربوطه سایت درباره آنها سخن گفته ایم. 
در انتها باید این نکته را دانست که همانگونه که معماری هنری منحصر به فرد است، عکاسی معماری نیز تخصصی منحصر به فرد است و یک عکاس حرفه ای معماری بهتر از هر عکاسی توانایی درک و نمایش هنر معمار را دارا است



نگارش: مهندس نیما ابوالقاسمی
هرگونه کپی برداری مقاله بالا، تنها با ذکر و لینک ننبع بلامانع است.

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

عکاسی صنعتی و تبلیغاتی همراه با اپراتور (پرسوناژ)

عکاسی تبلیغاتی موضوعی یا سابجکتیو

عکاسی صنعتی بلور وکریستال و شیشه