عکاسی صنعتی چیست ؟
در دنیای عکاسی، سبک های بیشماری را می توان با توجه به مفهوم و مضمون هرکدام دسته بندی کرد. عکس های مستند، مناظر طبیعی، سبک های مختلف زندگی، حیات وحش، ورزشی، مدلینگ ها، خبری و بسیار بسیار دسته های متنوع عکاسی که هر کدام نیز با نبوغ عکاسان هر ژانر به دسته و انواع مختلفی تقسیم میشوند. در این میان شاخه ای از هنر عکاسی که از شاخه های اصلی متمایز است، سبکی معروف به عکاسی تجاری است.
هرگونه عکسی که در صنعت، تجارت، تبلیغات و حرفه هایی از این دست و با هدفی خاص عکاسی میگردد و در کسب و کارها نقش به سزایی را ایفا می کند را عکس تجاری و به سبک آن، عکاسی تجاری می گویند که خود، به دو سبک عکاسی صنعتی و عکاسی تبلیغاتی تقسیم می گردد.
متاسفانه عکاسی صنعتی که به منظور نمایش ابعاد متفاوت صنعت شکل گرفته است را گاه با عکاسی تبلیغاتی یکی می دانند و این در حالی است که بین این دو سبک تفاوت های قابل ملاحظه ای وجود دارد.
درباره عکاسی تبلیغاتی و تفاوت های آن با عکاسی صنعتی در نوشتاری جدا گانه در سایت استودیو ناین ۹ صحبت کرده ایم. اینک سعی داریم با توضیح مختصری از هنر عکاسی صنعتی بگوییم.
همانگونه که از نامش پیداست، عکاسی صنعتی در پی نشان دادن واقعیت یک صنعت، یا محصول صنعتی، به همان شکل واقعی خود است. و همانطور که در مقاله درباره عکاسی تبلیغاتی صحبت کردیم، اصلی ترین تفاوت میان این دو سبک همین مستند سازی است.
یک کارخانه صنعتی یا واحد تولیدی، همواره نیازمند معرفی خود و قطعات تولیدی اش به یک کارخانه بزرگ تر است. برای مثال یک کارگاه کوچک را در نظر بگیرید که بازار هدفش کارخانه یا کارگاه های بزرگ تر قطعه سازی است و بازار هدف آن قطعه سازی نیز کارخانه های تولید خودرو یا ماشین سازی است. در این زنجیره تولید، هر یک از این مراکز می بایست به معرفی خود به کارخانه های بالادست بپردازند. این معرفی شامل بسیاری مولفه می گردند که به طور عمده عبارتند از: وسعت و توانمندی کارگاه، تعداد دستگاه ها و ماشین آلات، تعداد پرسنل، نظم کارگاهی، وسعت انبار و دپوی مواد، سازمان اداری و نوع خدماتی که ارایه میدهند.
یک عکاس صنعتی، با ورود به خطوط تولید، با استفاده از تکنیک های گوناگون عکاسی به شکلی جذاب و هیجان انگیز، اقدام به مستند سازی از آن واحد تولیدی می نماید. عکاسی صنعتی از خط تولید، عکاسی از پرسنل کارخانه، عکاسی هوایی از کارخانه، عکاسی از خدمات صنعتی، عکاسی از ماشین آلات صنعتی و سایر خدماتی که آن کارخانه یا کارگاه ارایه می دهند بر عهده عکاس خط تولید است.پروژه عکاسی صنعتی از خط تولید که پروسه ای طاغت فرساست بنا به وسعت کارخانه می تواند از چند ساعت تا هفته ها به طول انجامد.معمولا در این سبک، سعی می شود که زیباترین حالات از اتفاقات در حال وقوع به شکل مستند گونه ای ثبت گردد به گونه ای که برای مخاطب جذاب نیز باشد. عکاس خط تولید باید آنچنان در حرفه اش متخصص باشد که تمام اتفاقات را پوشش دهد و در این راه نیز ،دانش او از انواع تکنیک های عکاسی بسیار می تواند در پیشبرد اهدافش اثر گذار باشد.
همانطور که اشاره شد، هدف معرفی است.
این معرفی تنها به معرفی خط تولید و روند صنعت محدود نمی شود بلکه عکاسی صنعتی از قطعات صنعتی و کالاهای تجاری نیز مستقیم در نوک پیکان این سبک از عکاسی قرار می گیرد. امروزه با گسترش فضای مجازی و کسب و کارهای اینترنتی یکی از گستره های عظیم فعالیت عکاسی و به خصوص عکاسی صنعتی و عکاسی تبلیغاتی به این پدیده مربوط می شود. هر کالایی برای دیده شدن نیاز اساسی به یک عکس با کیفیت دارد. عکسی که بتواند هم جنبه های زیباشناسانه و مجذوب کننده را در بر بگیرد و از لحاظ کیفی بتواند مشخصه های کالای مورد نظر را چه از لحاظ ابعاد ظاهری و چه از دید فنی به مخاطب عرضه کند. اینگونه عکس ها با استفاده از دوربین های قدرتمند صنعتی که هم دوربین های فول فریم و با کیفتی مثل دوربین های برندهای Nikon و Canon و هم دوربین های قطع متوسط ( مدیوم فرمت ) از برندهای مطرحی مانند Hasselblad و Pentax را شامل می شود به همراه تجهیزات نورپردازی حرفه ای مانند فلاش های Profoto که کیفیت بسیار بالایی در جنس نور ارايه میدهند، به دست می آیند. لازم به ذکر است که برای تهیه این تجهیزات حرفه ای بهایی به نسبت سنگین را هم باید پرداخت. می توان عکاسی صنعتی از یک کالای تجاری را نیز به مانند عکاسی از خطوط تولید، مستند سازی نامید با این تفاوت که در اینجا سوژه، یک محصول است و محل کار درون استودیوی صنعتی و کار در استودیو بسیار متفاوت از کار در فضای باز و یا یک خط تولید است و همینطور مولفه های عکس و کاربرد آنها. معمولا محصولاتی که با این سبک عکاسی می شوند در نهایت با برش از زمینه جدا شده و در موارد گوناگونی مانند قرارگیری روی جعبه ها، معرفی در وب سایت ها، شبکه های اجتماعی و یا برای معرفی خود کالا استفاده می گردند. برای مثال یک گوشی تلفن همراه که برای رونمایی نهایی، عکاسی حرفه ای می گردد.
پس می توان عکاسی صنعتی را به صورت خلاصه، عکاسی بی غل و غشی دانست که به ساده ترین، زیباترین و کاربردی ترین شکل ممکن خطوط تولید، فرایندی صنعتی و یا یک محصول را نمایش می دهد و با مستند سازی، به صورتی حرفه ای به معرفی سوژه مورد نظر می پردازد.
نگارش: مهندس نیما ابوالقاسمی
هرگونه کپی برداری مقاله بالا، تنها با ذکر و لینک ننبع بلامانع است.
نظرات
ارسال یک نظر